• Arc2 architecten
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

FilmTheater Hilversum

Het FilmTheater bestaat uit drie bioscoopzalen en ligt aan het Herenplein. Door de voorgevel in glas uit te voeren vormt de foyer onderdeel van het plein. De draagconstructie is uitgevoerd in gelamineerd hout en structureert de foyer die wordt verdeeld in intieme nissen, waar de bezoekers onder het genot van een drankje kunnen wachten op het begin van de film. Het gebouw ligt in de oksel van een hellingbaan en heeft hier een gesloten en geschubde gevel van vezelcementpanelen. In de avonduren ligt het theater als een lampion aan het plein.


De locatie: een nieuw plein voor Hilversum
De locatie voor het Filmtheater was een rommelige parkeerplaats, gelegen aan de Herenstraat in het centrum van Hilversum. Het gebied werd begrenst door de nieuwe oprit van het winkelcentrum de Hilvertshof. Door het Filmtheater helemaal in de oksel van de oprit te situeren bleef er aan de voorzijde van het gebouw genoeg ruimte over voor een nieuw plein: het Herenplein. Inmiddels lijkt het of dit gezellige pleintje er altijd al is geweest.

De ruimtelijke opzet: 3 zalen aan het plein
Aan de voorzijde van het gebouw is een transparante gevel gemaakt die de wand van het plein vormt. Achter deze gevel zijn de drie zalen zo gerangschikt dat er ruimte voor de foyer is ontstaan. De foyer vormt onderdeel van het plein en het plein op zijn beurt loopt door in het gebouw. Het Herenplein is eigenlijk de vierde zaal van het Filmtheater; een apart ontworpen venster biedt de mogelijkheid om op een zwoele zomeravond een film op het plein te projecteren. De achtergevel volgt in een vloeiende lijn de curve van de oprit. Het overgebleven gebied tussen de zalen en de achtergevel, vormen de ruimtes voor ondersteunende functies zoals filmcabines, keuken en kantoor.
Het gebouw heeft een zeer heldere opzet die voor de bezoekers heel inzichtelijk is. Het publiek komt binnen vanaf het plein en gaat via de kaartverkoop naar de foyer. De foyer biedt direct toegang tot alle drie de zalen, die op hun beurt weer hun eigen kleur rood, groen en blauw hebben. De bekleding van de zalen is fluweel zacht gecapitonneerd en speelt een belangrijke rol bij het absorberen van geluid in de foyer. De zalen zijn vanaf het plein goed te zien en in de avonduren ligt het Filmtheater als een lampion aan het plein te stralen.

Een duurzaam Filmtheater
Bij het ontwerp van het filmtheater is op verschillende manieren gestreefd naar duurzame oplossingen en gebouwd volgens de cradle to cradle (C2C) filosofie:
 
  • De oriëntatie van het gebouw met dichte gevel op het zuiden en transparante gevel op het noorden zorgt voor een lage koellast;
  • Het gebouw kan bijna volledig gedemonteerd worden;
  • Het gebouw heeft een hoge gebruikswaarde en is multifunctioneel;
  • Door weinig overdaad en luxe te bouwen is bespaart op gebruik van materiaal;
  • Het gebouw is voornamelijk opgebouwd uit Europees vurenhout met fsc-keurmerk, een hernieuwbare grondstof;
  • Het gebouw heeft een duurzaam klimaatconcept: De betonnen vloer wordt opgewarmd met aardwarmte middels een warmtepomp. De foyer wordt geheel verwarmd door dit systeem;
  • De zalen moeten voornamelijk geventileerd en gekoeld worden. De koude lucht van buiten wordt opgewarmd met de warmte van de bezoekers zelf! Uiteraard is het gebouw optimaal geïsoleerd, zowel de gevels, de vloer als het dak;
  • Om voldoende sfeer en daglicht in de foyer te krijgen hebben we een aantal lichtkoepels in het dak gemaakt. Ze kunnen tevens worden gebruikt voor natuurlijk ventilatie. Door het vele daglicht in de foyer is er weinig kunstlicht overdag nodig.
Testimonial
De vakjury o.l.v. voorzitter oud rijksbouwmeester Jo Coenen: 'Groot vakmanschap op een eigentijdse manier ... groot respect voor het resultaat met een heel klein budget! ... De kleurrijke compositie van de zalen en de goede toepassing van materialen maken het theater tot een absolute aanwinst voor de stad. Het geheel straalt optimisme en ondernemerschap uit dat de kwaliteit van het plein, vooral s'avonds, zeer ten goede komt. De detaillering is, hoewel eenvoudig, consistent en op veel punten verfijnd'.

 

Gerelateerde Projecten