• Arc2 architecten
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

ShowOffice A2 Breukelen

ShowOffice is een verzamelgebouw met onafhankelijke units voor de showroom en de kantoorruimten. Ze hebben allemaal hun entree aan het atrium. Het dak van het atrium wordt gedragen door vier stalen kolommen die uitwaaieren in een gewelfvormig plafond. De gevel is bekleed met metselwerk en beëindigd met een kroonlijst die dezelfde geometrie heeft als het gewelf in het atrium. Op het dak bevindt zich een helihaven


Testimonial
Cor Bol, directeur Rijn en Vecht Ontwikkeling: ‘Arc2 architecten heeft voor Rijn en Vecht het kantoorgebouw ShowOffice te Breukelen ontworpen. Het ontwerp is eenvoudig van opzet maar hieraan werden enkele karakteristieke elementen toegevoegd welke dermate inspirerend waren dat het gehele ontwerp uitstraling kreeg. Bij Arc2 is de wens van de gebruiker(s) en de logistieke behoefte op de eerste plaats gekomen, zonder dat het architectonisch ontwerp daar beperkend in werd. De bijzondere aandacht voor de praktische invulling van de plattegronden en detaillering hebben geleid tot een goed maakbaar geheel. Een ruime mate van materialenkennis en inzicht in uitvoerbaarheid maken het tot een genoegen met Arc2 te werken.
De flexibiliteit van Gert-Jan de Jong, bij het kijken naar alternatieven, het beslissen over kleuren en materialen heeft een positieve uitwerking gehad op het bouwproces. Met de inbreng van derden wordt creatief omgegaan maar het unieke karakter van het ontwerp is overeind gebleven. Wij hebben met Arc2 architecten een project kunnen realiseren met allure, uitstraling en topkwaliteit!’
 
Showoffice te Breukelen
Showoffice is een nieuw concept voor bedrijfsverzamelkantoren met de luxueuze uitstraling van een eigen pand. In Breukelen is het eerste Showoffice gebouwd naar ontwerp Arc2 architecten. Het modern vormgegeven pand kent klassieke elementen zoals een plint, kroonlijst en proportionele verdeling van de raampartijen. Met eigentijdse materialen is een sterk onderscheidend pand op het bedrijventerrein gerealiseerd. Zo hebben alle gebruikers een individuele entree in een zeer representatief atrium. Boven het atriumdak is op verzoek van de opdrachtgever zelfs een helihaven gerealiseerd. De opmerkelijke boomconstructie van staal vormt de basis voor de expliciete vormgeving van het atrium met gewelfde plafonds. De naam Showoffice verwijst naar de vestiging van zowel kantoren als showrooms in een unieke setting.

Atriumgewelven
Direct in het oog springt het hoge portaal, gevormd door twee kolommen die naar boven toe uitwaaieren. Dit beeld zet zich in het atrium voort. De kolommen vertakken zich als een boom om op een efficiënte en fraaie wijze het helidek te dragen. Als gewelven van een gotische kapel overspannen zij het twaalf meter hoge atrium op een indrukwekkende wijze. Tussen de uitwaaierende boomtakken zijn gebogen plafonds in de vorm van hyparschalen aangebracht. Een vorm die ontstaat door van een rechthoek twee punten schuin tegenover elkaar op te tillen, en de ander twee naar beneden te trekken. Het interessante van deze vorm is dat je hem kunt opbouwen uit allemaal rechte stroken, die onderling verdraaien. In principe kun je de vorm maken met bijvoorbeeld gewapend beton of hout. Ook een metalen damwandprofiel behoort tot de mogelijkheden. Voor dit project kwam De Jong op het idee van gespannen doek, omdat het een licht en eenvoudig te verwerken materiaal is. Door de vorm van de hyparschaal zijn de randen bovendien kaarsrecht uit te voeren waardoor mooie, vloeiende aansluitingen met het omliggende werk ontstaan.
Bij het buitenportaal is dit spanplafond uitgevoerd met een wind- en waterdicht doek. In het atrium is een open geweven gaasdoek is aangebracht voor een goede akoestiek. Dit gaas is licht doorschijnend en gunt ons een blik in de diepte. Het doek is onzichtbaar opgespannen in speciale profielen voor een strak effect. De glazen rand langs het plafond doet het dak zweven.

Chique gevels
De gemetselde gevels hebben een chique uitstraling door de gesinterde antraciet grijze baksteen. Langs de dakrand is een kroonlijst met een driehoekig motief aangebracht voor een duidelijke beëindiging. Om het pand hoger te doen lijken zijn de ramen verticaal en nemen ze per bouwlaag in hoogte af. De afnemende proporties van de ramen geven de gevels een statige en rijzige aanblik. Met deze kleine ingreep is een groot effect bereikt. Het portaal naar het atrium krijgt een extra accent door de plaatsing in een volglazen gevel.

Helidek
Een uitdagend onderdeel van het plan is het helidek op het atriumdak. Om het dak hiervoor geschikt te maken zijn uiteraard allerlei veiligheidsvoorzieningen getroffen, zoals gescheiden afvoer van water en eventueel gemorste kerosine.
Voor de constructie was de dynamische belasting een punt van aandacht. De stabiliteitsvoorzieningen zijn echter nauwelijks opvallend door de koppeling aan de betonnen draagconstructie van de kantoren. Langs de rand van het betonnen helidek komt nog een liggende valbescherming die het aanvliegen van de heli niet hindert.
Kenmerkend voor de aanpak van De Jong is dat hij de draagconstructie onder het helidek met de fraaie boomkolommen heeft opgepakt om de entree en de hal een heel eigen gezicht te geven. Daarmee is hij geslaagd om met beperkte middelen een zeer onderscheidend en toch vanzelfsprekend beeld op te roepen.

 

Gerelateerde Projecten