• Arc2 architecten
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

Woonschuur Wekerom

Arc2 architecten heeft van een particuliere opdrachtgever opdracht gekregen een ontwerp te maken voor een woonhuis in een landelijke context. Het resultaat is een vrijstaande woning dat in de basis wordt gekenmerkt door een langgerekt eenlaags volume met kap, opgebouwd uit een zichtbare houtskeletbouw constructie. Het karakteristieke uitkragende dak biedt de bewoners beschutting en droogloop rondom het huis, en vormt een geleidelijke overgang tussen interieur en exterieur. 
Bij de indeling van het huis is dankbaar gebruik gemaakt van de diverse fraaie uitzichten rondom de Woonschuur. De transparante kopgevels in combinatie met een centrale hal in het huis leveren lange zichtlijnen op het omringende landschap. De primaire verblijfsruimten zijn gesitueerd aan beide kopgevels met uitzicht op onder meer een nog aan te planten boomgaard, houtwal en uitgestrekte weilanden. Door de centraal gelegen hal worden de primaire ruimten met elkaar verbonden, en zijn tevens de verschillende secundaire (service-) ruimten 
te bereiken. Door verschil in orientatie en hoogte heeft iedere ruimte zijn eigen identiteit en sfeer in het huis gekregen. Woonschuur Wekerom is duurzaam gebouwd met de toepassing van biobased materialen waaronder lokaal FSC hout uit de Veluwse bossen en vlaswolisolatie.


Landschappelijke inpassing
Woonschuur Wekerom is een ontwerp voor een woonhuis in een landelijke omgeving in de gemeente Ede. De vrijstaande woning maakt onderdeel uit van een bestaand erf met bebouwing. Niet zichtbaar vanaf de openbare weg vormt de woonschuur een symmetrisch ensemble met een tweede nieuwbouwhuis aan een gedeeld plein achter de bestaande boerenwoning. Beide woningen zijn in de context ondergeschikt vormgegeven aan het bestaande woonhuis, waardoor deze vanuit als hoofdvolume op het erf herkenbaar blijft.


Woonschuur
De woonschuur is niet in traditionele zin vormgegeven als een huis met een schuur, maar het gehele huis is als een schuur ontworpen. 
  • De woonschuur wordt in de basis gekenmerkt door een eenvoudige hoofdopzet; een langgerekt eenlaags volume met kap opgebouwd uit een houtskeletbouw constructie met karakteristieke spanten;
  • Het woonhuis wordt aan de buitenzijde afgewerkt met een houten gevelbetimmering en industriele dakbekleding.
  • Door de archetypische (schuur)vorm, de nokrichting in de lengterichting van het broekontginningslandschap, dak-gevelverhouding en materialisatie passend bij een 'boerenschuur' voegt het woonhuis zich naadloos in zijn agrarische context.

Lange zichtlijnen
Bij de indeling van het huis is dankbaar gebruik gemaakt van de diverse fraaie uitzichten rondom de Woonschuur. Voor een maximale beleving van het landschap van binnenuit de woning zijn beide kopgevels transparant gehouden. Dit levert lange zichtlijnen op de fruitboomgaard aan de zuidzijde en weiland met houtsingel aan de noordzijde van de woning.

Dakoverstek
Het dakoverstek aan alle zijden van de woning biedt de bewoner beschutting en droogloop rondom het huis, het vormt een geleidelijke overgang tussen interieur en exterieur. De overdekte terassen aan weerszijden van het huis bieden een maximale buitenbeleving. Aan de zuidzijde van de woning wordt directe zoninstraling vermeden middels horizontale lamellen.

Voor de bouw van de woonschuur wordt maximaal gebruik gemaakt van duurzame en biobased materialen.
 

Gerelateerde Projecten