• Arc2 architecten
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

WolUnie Paviljoen Floriade Almere

Remontabel Paviljoen 'Shades of Nature' Floriade Almere

In opdracht van de Almeerse WolUnie heeft Arc2 architecten voor de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022 in Almere een bijzonder ontwerp gemaakt voor een circulair en remontabel paviljoen: 'Shades of Nature'. Het paviljoen geeft de bezoeker op laboratoriumachtige wijze inzicht in het natuurlijke kleuringsproces van wol. In karakteristieke glazen cilinders in de zuidgevel wordt lokale wol op een langzame en natuurlijke manier gekleurd door plantenextract onder invloed van direct zonlicht. Gedurende de looptijd van de Floriade ontwikkelen de kleuren zich waarbij de compositie van de containers naar een zonsondergang verwijst: 'Colours of the Sun'. 
De benodigde planten voor het maakproces worden buiten het paviljoen zelfvoorzienend op eigen terrein geteeld. In het interieur van het paviljoen ontstaat een zen-plek, waarbij men kan genieten van het natuurlijke licht- en kleurenspel omgeven door biobased materialen. De binnenzijde van de dichte gevel krijgt een bekleding van wol en restmaterialen waaronder vilt. De buitenbekleding van de noordwand wijst op de verspillende kanten van de textielindustrie en hoe wij ermee omgaan. Repen niet langer gebruikt textiel worden hier aan weer en wind blootgesteld.
Voor de opbouw van het paviljoen wordt gebruik gemaakt van een zichtbare houtconstructie met droge montage. Na de expo kan het object op eenvoudige wijze worden afgebroken en elders worden opgebouwd. 


 

Gerelateerde Projecten