• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

PoortBrug Leeuwarden

Deze vloeiend vormgegeven brug staat naast de monumentale gevangenis aan het Blokhuisplein. De locatie heeft een lange geschiedenis: voorheen was hier de stadswal van de stad gelegen. De PoortBrug of Blokhuisbrug is door Arc2 architectuur ontworpen als ophaalbrug in de vorm van een poort als de entree van het Middeleeuwse stadscentrum. Het brugdek springt door de poort van kade naar kade. De bezoeker wordt zodoende met open armen ontvangen. Met een hydraulische cilinder wordt de ophaalbrug aangedreven.


Een nieuwe stadspoort voor Leeuwarden
De gemeente Leeuwarden besloot begin 2004 om een nieuwe beweegbare verkeersbrug aan te leggen over de Zuiderstadsgracht bij de oude gevangenis 'De Blokhuispoort'. De locatie kent een lange geschiedenis. Leeuwarden lag tot in de negentiende eeuw verscholen achter een stadswal en was toegankelijk via ophaalbruggen en stadspoorten. Deze verdwenen stadswal wordt nu weer zichtbaar gemaakt door een moderne ophaalbrug in de vorm van een poort. De brug markeert hiermee de begrenzing tussen de middeleeuwse stad en de latere uitbreidingen van Leeuwarden.
De beweegbare brug is gebouwd volgens een oud-Hollands brugtype: de ophaalbrug. Dit eeuwenoude principe is echter op een futuristische wijze vormgegeven met drie elegante curven. De PoortBrug is zo een landmark voor waterstad Leeuwarden die oude tijden op moderne wijze laat herleven. Op een monumentale locatie in de stad is nu expressieve brug met de gewenste uitstraling van een futuristisch landmark gerealiseerd. Zo laat de PoortBrug in Leeuwarden de oude tijden op op moderne wijze herleven.

Futuristische brug met dynamisch lijnenspel
De brug heeft een futuristische vormgeving die het krachtenspel van de ophaalbrug duidelijk laat zien: de hameipoort staat stevig in het water en draagt de balans met contragewicht, het brugdek springt van oever naar oever. Het dynamische lijnenspel dat hierdoor ontstaat, verbeeldt ook de symbolische functie van de brug in de stedelijke ruimte. De brug heeft een elegante en organische vorm met drie soepele curven:

  • De verticale curve, de hamei, verbeeldt de poort naar de oude binnenstad. Deze hameipoort staat met twee poten in het water: de poten hebben een driehoekige doorsnede, verjongen naar boven toe en ontmoeten elkaar met een boog in de top. De hameipoort heeft een stevige blauwpaarse kleur waardoor hij goed zichtbaar is.
     
  • De horizontale curve, de balans, lijkt op twee geopende armen die de bezoeker verwelkomen in het stadshart. De balans heeft de vorm van een waterdruppel die vloeiend overgaat in de balanspriem, eveneens met een driehoekige doorsnede. De balans heeft een lavendelwitte kleur die subtiel aansluit bij de kleurschakeringen van de Hollandse luchten.
     
  • De derde curve wordt gevormd door het brugdek die soepel van kade naar kade springt, als een tijger door de hoepel. De vormgeving van de rand van de brug en het hekwerk in roestvast staal benadrukt de elegantie en rankheid van de brug.De brug wordt inmiddels in de volksmond de Dolfijn genoemd vanwege de fraaie curves.
 

Gerelateerde Projecten