• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

MeetingBrug Ederveen

De brug ligt centraal in de nieuwe wijk en vormt de ontmoetingplek voor alle bewoners: jong en oud. Onder de boogconstructie met trekstangen onstaat een prachtige verblijfsruimte: hier zijn zitelementen geplaatst om op te zitten of te spelen. De boog van de brug zorgt ervoor dat de brug van verre zichtbaar is en vormt een herkenbaar baken in de stedelijke ruimte. Met deze elementen is de brug veel meer dan alleen een verbinding tussen beide oevers.


Fiets- en loopbrug als ontmoetingsplek
Van het moment dat bij de gemeente het idee postvatte om in de wijk Veldjesgraaf de aldaar aanwezige smalle gracht te overbruggen, stond al vast dat het dan wel een bijzonder exemplaar moest zijn. Er werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een ‘brug met meerwaarde’, die door Arc2 architectuur ism Stalen Design Bruggen (SDB), overtuigend gewonnen werd met de MeetingBrug: de brug als ontmoetingsplek.

Een spannende en speelse brug in staal
Het moest een brug worden die meer was dan een ‘brug alleen’ zowel qua ontwerp als qua toepassing. Het smalle water waar de brug over heen spant, deelt de wijk Veldjesgraaf in tweeën en die plek vormt als vanzelf het centrale punt van de bebouwde nog landelijke omgeving. De brug voor fietsers en voetgangers kreeg een speciale ovale vorm mee met als in het oog springend detail de fors bemeten hoge stalen boog van oever naar oever. Het middendeel van de dankzij de boog met tuidraden fragiel ogende constructie, heeft de contouren van een veenaak gekregen. Een vaartuig dat in dit oorspronkelijke veenontginningsgebied in het verleden als transportmiddel van turf, een vertrouwde verschijning was.
Het idee om de nieuwe brug extra te accentueren als speel- en ontmoetingsplek, is mede ontstaan omdat de gemeente op deze zelfde plek oorspronkelijk een speelplaats had gepland. In het midden van de brug, omsloten door de voetgangers- en fietsstroken zijn verhogingen aangebracht waarop volwassenen kunnen zitten en kinderen spelen.
De brug is opgebouwd uit een stalen buizenframe en het wegdek wordt gedragen door de overspannende boog met tuidraden. De constructieve draagconstructie vormt een ruimte, een plek in het midden van de brug. Het middendeel met de zitelementen is van composiethout en kreeg een ‘verweerd’ grijze tint mee. Ook de boog en het hekwerk aan weerszijden zijn grijs van tint. Het kunststof brugdek is uitgevoerd in zwart.

 

Gerelateerde Projecten