• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

Y-toren Amsterdam

Een nieuw nationaal symbool voor Nederland: Het evenwicht tussen land en water, natuur en cultuur, is weergegeven door een iconische toren die balanceert op een strekdam in het IJ. Met enorme kabels wordt de toren overeind gehouden door vijf eilanden in de vorm van een waterdruppel. De eiland verbeelden de verschillende betekenissen die het water voor Nederland hebben: het gevaarlijke water, het diepe water, het heldere water, het voedende water en het moederlijke water.


De vorm de Y-toren geeft duidelijk het krachtenspel weer dat het geheel stabiel houdt. Van opzij gezien hangt de toren uit het lood en is de voet als een scharnierpunt op de dam. Schuin naar boven toe verdikt het been zich tot aan de knik, om naar de top toe weer spits toe te lopen. In de top grijpen de kabels aan die de toren overeind houden. Van voren en van achteren zien we dat de toren zich vanaf zijn middel vertakt in twee benen met vier voeten die breed uitwaaieren om het gewicht van de toren uit te spreiden over een lange dam (150 meter).
 
De witte toren is van verre zichtbaar en men kan ook ver kijken vanaf de verschillende niveau's. Op het eerste niveau (100 meter) vinden we een filmzaal en een café met uitzicht op de directe omgeving het IJ, de eilanden, de passerende schepen, Durgerdam en Amsterdam. Men kan nog hoger, met een panoramalift, naar de top. Op een hoogte van duizend voet ziet men hier bij helder weer de Noordzee, de Flevopolders en bijvoorbeeld Utrecht en Rotterdam liggen. In de top bevindt zich ook een restaurant dat in een uur 360 graden ronddraait.


 

Gerelateerde Projecten