• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

Hotel ibis Styles Almere

Hotel in voormalig verzamelgebouw

In het voormalig verzamelgebouw Het Business Centre Almere in Stedenwijk Almere is hotel ibis Styles Almere gevestigd, onderdeel van Accor Hotels. Het bestaande pand is verbouwd tot een hotel met 70 ruime thema kamers, een ontbijtrestaurant en drie vergaderkamers. In het thema komen de gasten in aanraking met de sport triatlon en de natuurrijke omgeving van Almere. 
Ondanks de gunstige locatie, scherpe prijsstelling, goede bereikbaarheid en uitstekende voorzieningen stond het voormalige kantoorpand al jaren grotendeels leeg. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de grootschalige, structurele leegstand van kantoren in Almere. Tegen deze achtergrond stelde Duurzame Ondernemerskring Almere (DOK-A) voor om het Business Centre Almere om te bouwen tot een low-budget hotel met duurzame roomservice: ‘flexotel’. Met dit concept kan een kantorentransformatie niet alleen worden benut voor verduurzaming van het gebruik van energie, grondstoffen en materialen. Het innovatieve bedrijfsmodel stimuleert ook tot verduurzaming van de werkgelegenheid en dienstverlening in de omgeving van het betreffende pand. In nauwe samenwerking maakte Arc2 architectuur voor de interne herindeling van het gebouw het transformatie-ontwerp.
 

Transformatie ontwerp kantoor naar hotel

Door Arc2 architectuur is het transformatie ontwerp gemaakt voor de nieuwe indeling van het voormalige kantoorgebouw. Als uitgangspunt is gehanteerd dat de gevelindeling van het gebouw ongewijzigd bleef: de positie van de raamopeningen vormen de basis voor de ligging en de indeling met kamers. Er is een mix van kamers met verschillende afmetingen ingepast. De hotelkamers hebben allemaal hun eigen sanitaire unit met douche en toilet. De kamers voldoen aan een drie-sterren niveau. Het merendeel van de kamers heeft een oppervlak van 27,6 m2, daarnaast zijn er enkele familiekamers en eenpersoonskamers ingepast. Op de begane grond bevinden zich de ontbijtruimte, fitnessruime en serviceruimten. Ook de bestaande installaties zijn zoveel mogelijk hergebruikt. De ventilatie van de kamers vind plaats via kanalen in de centrale gang en de bestaande ventilatieschachten in het gebouw. 
 

Duurzame bedrijfsvoering: Green Key Keurmerk

De Green Key is hét internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met de milieuzorg op het bedrijf. Voor het behalen van een Green Key moet een verschillend aantal milieumaatregelen worden genomen. Veel van deze maatregelen liggen op het gebied van gas-, water- en energiebesparing en het scheiden van afval. Deze zijn verplicht. Naast een aantal verplichte maatregelen kunnen een aantal keuzemaatregelen worden doorgevoerd. Het aantal toegepaste keuzemaatregelen bepaalt het niveau van de Green Key: brons, zilver of goud. In dit project wordt voldaan aan het gouden niveau.

 

Gerelateerde Projecten