• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

Bedrijfsgebouw Almere

Duurzaam bedrijfsgebouw Almere

Voor een opdrachtgever uit Almere heeft Arc2 architectuur een duurzaam ontwerp gemaakt voor een nieuw te bouwen bedrijfsgebouw op een zichtlocatie. Het dynamische ontwerp speelt maximaal in op de stedenbouwkundige randvoorwaarden en de mogelijkheden die de hoekkavel te bieden heeft. Het plan bestaat uit een fraai getrapt en gewaaierd gebouw van drie lagen aan de voorzijde tot eenlaags aan de achterzijde, waarmee de hoek van het gebouw op passende wijze wordt geaccentueerd. Met de gevelbreedte van de bovenste verdieping wordt voldaan aan de stedenbouwkundige eis van de gestelde minimale voorgevelbreedte van 40% van de kavelbreedte. In deze opzet ontstaat het gewenste dynamische beeld van het gebouw, blijft maximale indelingsvrijheid over ten aanzien van de indeling van het terrein en wordt er ruimte geboden aan een groene terras- en entreezone. De ontstane overstekken vormen een luifel aan de zuidzijde om een deel van de ongewenste zonlichttoetreding in de zomer te voorkomen. In combinatie met beweegbare screens aan de buitenzijde van het gebouw blijft het binnenklimaat beheersbaar. 
Het gebouw is toekomstigbestendig ontworpen door een flexibele indeling van de binnenruimten mogelijk te maken en in de dimensionering van de constructieve onderdelen rekening te houden met eventuele toekomstige uitbreidingen. In de indeling van het gebouw zijn op de onderste laag de bedrijfsruimten ondergebracht (magazijn, opslag, kantine en ontvangsthal met receptie), de verdiepingen bevatten de gewenste kantoorruimten en vergaderruimten. Een open centrale trap verbindt de verschillende lagen met elkaar en maakt interactie onderling mogelijk.
Voor de materialisering van het gebouw wordt voor zowel het exterieur als interieur zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en biobased materialen, waaronder HSB gevelwanden met houten gevelbekleding. De centrale open trap in het gebouw maakt door de hoogwaardige houten afwerking de gewenste natuurlijke sfeer compleet. 

Om een bijdrage te kunnen leveren aan de biodiversiteit in de omgeving en een vloeiende overgang te creëren met achterliggende ecologische zone zijn in het ontwerp verschillende natuurinclusieve maatregelen genomen in zowel de terreininrichting van de kavel als de bekleding van het gebouw. 

 

Gerelateerde Projecten