• Arc2 architectuur
 • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
 • 036 521 7770
 • info@Arc2.nl

GreenEye Expo Floriade 2022

Drijvende geodetische koepel expositiecentrum Floriade

Voor de Floriade 2022 in Almere heeft Arc2 architectuur het GreenEye Expo ontworpen: een drijvend informatie- en expositiecentrum over het thema duurzaamheid. Het paviljoen vormt het centrale onderdeel van een groeiend netwerk van steigers met een haven, restaurant, hotel en spa. GreenEye Expo draait 24 uur met de zon mee waardoor de zonnecellen in de iris maximaal energie kunnen produceren. De lens van het oog kan zelfs worden gesloten of geopend om de zonnewarmte binnen te laten of buiten te houden.
 

Growing Green Cities

idden in de stad Almere, op de zuidoever van het Weerwater, wordt een kwadrant voor de Almere Floriade 2022 georganiseerd. Het masterplan voor de Floriade is ontworpen door architectenbureau MVRDV. Het plan sluit aan bij de rijke traditie van buitenexposities, waar binnen duidelijke stedenbouwkundige hoofdstructuren ruimte voor grote flexibiliteit en diversiteit wordt gecreeerd. Almere Floriade wordt ontwikkeld als een tapijt van tuinen, dat op de golven van de wind aan komt zweven, neerdaalt en zich – verfrommeld door de natuurlijke hoogteverschillen – nestelt op de oevers van het Weerwater. Het frame voor de Floriade wordt gevormd door een drie kilometer lange publieke boulevard van zo’n twaalf meter breed. Het carre is de onderlegger van een eindeloze serie modeltuinen, paviljoens, de hoofdtentoonstelling en andere onderdelen, en vormt de basis voor een langjarige ontwikkeling van de nieuwe groene stadswijk Almere Floriade. Almere Floriade zet in op de ontwikkeling van een wijk die in alle opzichten een voorbeeld zal zijn; een wijk waarin het gedachtegoed van Growing Green Cities maximaal tot uitdrukking komt.

Growing Green Cities:
 
 • Progressieve kijk op de wereld;
 • Sstreven naar goed rentmeesterschap;
 • Feeding the city (de voedselproductie (weer) terug in de stad wordt gebracht.);
 • Groen wordt ingezet als cruciaal onderdeel van een leefbare, sfeervolle stad;
 • Energizing the city (duurzame systemen, gesloten kringlopen en zelfvoorzienendheid);
 • Healthying the city (zoektocht naar gezonde voeding, nieuwe zorgconcepten en de wijze waarop het groen, bomen en bloemen, kan bijdragen aan het welbevinden en productiviteit van mensen).
(bron: Samenvatting Bidbook, Growing Green Cities, Floriade Almere 2022)

Stedenbouwkundig concept

De GreenEye Expo sluit aan op de boulevard van het Floriade terrein. Als een groep waterlelies drijven de verschillende gebouwen op het water. De bezoeker wordt bewust gemaakt van het omringende Weerwater.  

Ruimtelijke organisatie GreenEye Expo

Het ontwerp voor de Floriade 2022 herbergt een gevarieerd programma. Naast het onderdeel GreenEye Expo, het informatie- en educatiecentrum, is er tevens een indoor speeltuin, een haven, een eco-restaurant (vers, bewust en gezond) voor biologische en vegetarische gerechten, een hotel met congrescentrum, een spa voor recreatie en ontspanning en een onderzoekscentrum voor flora en fauna. In GreenEye Expo is ruimte voor expositie, educatie en workshops. Aan de hand van de fasen van het bewustzijn worden in zeven parels de Almere Principles één voor één behandeld en in beeld gebracht. Vanaf de bovenste verdieping van GreenEye Expo heeft men een afwisselend panoramisch uitzicht over de Floriade, de skyline van Almere en het omliggende landschap. De inhoud van de tentoonstelling in GreenEye Expo moet nog groeien in de aanloop naar de Floriade 2022. 

Duurzaam en innovatief volgens Almere Principles

Het ontwerp GreenEye Expo sluit aan bij het gedachtegoed Growing Green Cities en de Almere Principles, het cradle to cradle (C2C) concept met voorwaarden voor een aantrekkelijke, groene en duurzame stad:
 
 • koester diversiteit
 • verbind plaats en context
 • combineer stad en natuur
 • anticipeer op verandering
 • blijf innoveren
 • ontwerp gezonde systemen
 • mensen maken de stad

GreenEye Expo wordt gerealiseerd met natuurlijke materialen. Een drijvend houten geodetische koepel met een interieurbekleding van bamboe. Door de toegepaste slimme en efficiente constructieve opzet wordt bespaard op grondstoffen. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van natuurlijke bronnen. GreenEye draait 24 uur met de zon mee waardoor de zonnecellen in de iris maximaal energie kunnen produceren. De lens van het oog kan naar believen worden gesloten of geopend om de zonnewarmte binnen te laten of buiten te houden. De buitenschil van GreenEye bestaat uit een levende groene gevel van planten. De groene gevel draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat waarbij tevens de lucht uit de omgeving wordt gefilterd. GreenEye Expo als uithangbord voor innovatie, geeft ruimte aan creativiteit en ontdekking, een kenniscentrum voor de Floriade 2022.

 

Gerelateerde Projecten