• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

Linielanding A27 landschap Nieuwegein

Langs de snelweg A27 bij Nieuwegein is het Streekstation Linielanding gerealiseerd. De locatie van het transferium vormt onderdeel van het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een oude militaire verdedigingslinie. Zowel de invulling van het landschap als de gebouwen zijn functioneel maar zorgvuldig ingepast in de omgeving en respecteren de bestaande context met haar karakterestieken. Het gebouw van het Streekstation is opgenomen in een oude fruitboomgaard aan het water van de Waalse Opwetering. In contrast met de hectische omgeving van de snelweg is de locatie, in de luwte van het 6 meter hoge talud van de toeritten van de snelweg, een oase van rust.


Transformatie van de bezoeker
De werelden van de snelweg en het achterland vormen een contrast van haast en ontspanning. Het zijn twee verschillende werelden met een andere beleving. De wereld van het achterland wordt gekenmerkt door rust en ontspanning, hier is alle tijd en ruimte om stil te staan en te genieten van hetgeen het Waterlinie-landschap te bieden heeft. Om de twee contrasterende werelden met elkaar te kunnen verbinden is een functionele verbinding gerealiseerd die het terrein ontsluit voor de automobilist. Maar ook een transformator die de automobilist helpt om te onthaasten.

Martkhal
In het StreekTransferium kunnen toeristen terecht voor streekproducten, eten en drinken uit de regio. De Markthal vormt de uitvalsbasis tot het aangrenzende landelijke gebied dat van hieruit te voet, op de fiets of per kano kan worden verkend. Het gebouw, parallel aan het water gelegen, is in opzet een langgerekt volume met een herkenbare boomvormige kolommenstructuur en golvend dak. De kolommen in het gebouw vormen samen een groep stalen bomen en is een voortzetting van de rijen met fruitbomen in de boomgaard. De toegepaste structuur biedt ruimte aan flexibele indeling voor verschillende exploitanten en geeft het gebouw tegelijkertijd een herkenbare schaal. Om een optimale wisselwerking met het omringende landschap te krijgen is de gevel van de Martkhal op ooghoogte transparant gehouden. Het gebouw opent zich richting het water, waar de bezoeker een weids uitzicht heeft over het uitgestrekte landschap.


 

Gerelateerde Projecten