• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

UrbanGreenMatrix Almere Floriade 2022

Paviljoen UrbanGreenMatrix Floriade 2022

Het paviljoen UrbanGreenMatrix, ontworpen voor de Floriade 2022 in Almere, is gebouwd met drie basisblokken: Park-, Gevel- en Dakblokken. Ieder blok bestaat uit een bouwsteen voor de Groene stad met als thema Groen, Water, Energie, Biodiversiteit of Infrastructuur. Door de blokken in de samenstelling van het paviljoen afwisselend toe te passen is afleesbaar gemaakt dat de verschillende bouwstenen elkaar in essentie nodig hebben. Het paviljoen is opgezet op basis van een grid van 1x1 meter met een fundering van stelconplaten van 2x2 meter. Na de Floriade kan het paviljoen op eenvoudige wijze worden gedemonteerd waarna de corten stalen bakken een andere bestemming krijgen. Het benodigde constructieve hout kan worden hergebruikt.  

Bouwsteen Groen

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de 'groene' stad is het groen zelf. Het paviljoen laat dit ook goed zien. De wanden, het dak, maar vooral ook de kavel staat er vol mee. De wanden en het dak bestaan uit cortenstalen bakken van 1x1m, 1x0,5m en 0,5x0,5m. deze bakken hebben een opening aan één zijde welke ingevuld kan worden met diverse grassen, planten en bloemen. Op de kavel wordt het grid wat groter, namenlijk van 1x1m, 2x2m, 3x3m en 4x4m. In deze vierkanten staan cortenstalen bloembakken met divers groen, bomen en perken.

Bouwsteen Water

Water word steeds belangrijker in de stad. Met het huidige klimaat valt er steeds meer water in kortere periodes. Om dit probleem op te lossen moeten steden slim omgaan met dit probleem. Water kan gelukkig ook goed esthetisch werken. Zo kunnen waterpartijen, watervallen en fontijnen sfeer brengen in de stad. Op het paviljoen zal een waterval worden aangebracht waar mensen langs kunnen lopen. Het groen op het dak kan bij extreme regenval tijdelijk water opslaan. Daarnaast kan door verharding te beperken water beter en meer verdeeld de grond in trekken. Door in de grond ook waterbergingen aan te brengen kan hier ook tijdelijk water in worden opgevangen.

Bouwsteen Energie

De groene stad moet ook af van fossiele brandstoffen en zal op een duurzame manier aan energie moeten komen. Het paviljoen zal zelf haar stroom opwekken door middel van zonne-energie. In de gevelblokken zullen PV-palenen gemonteerd worden. De verlichting op de kavel zal via zonne-energie werken. Ook zal deze werken op een tijdklok, waardoor de verlichting alleen aan gaat na zonsondergang.

Bouwsteen Biodiversiteit

In stedelijk gebied is biodiversiteit steeds meer beperkt door onder andere luchtvervuiling, verkeer, beperkte ruimte, temperaturen en beperkt groen. Toch is biodiversiteit erg belangrijk voor de stad. Een grotere biodiversiteit maakt het groen minder kwetsbaar voor ziekten en plagen. Bestuiving is erg belangrijk voor de voortplanting van zaadplanten. En door een hogere diversiteit van diersoorten wordt de voedselkringloop ook beter.

Bouwsteen Infrastructuur

Goede infrastructuur is essentieel voor een stad. Zo is er erg veel verkeer van auto's, fietsen, openbaar vervoer, hulpdiensten, mensen en hopelijk ook dieren. De infrastructuur zorgt dat al deze stromen door elkaar heen kunnen bewegen. Op de kavel is een route gemaakt langs, door en over het paviljoen. Tussen en naast deze route bevinden zich de andere bouwstenen. Op deze manier is de bezoeker omringt door groen, water en dieren. Toch is verkeer niet altijd in beweging. Op de kavel zijn diverse rustplaatsen en op het paviljoen een uitkijkpost. Hierdoor worden de bezoekers uitgenodigd om ook stil te staan bij de bouwstenen van de groene stad.


 

Gerelateerde Projecten