• Arc2 architecten
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

WolUnie Paviljoen Floriade Almere

Remontabel Paviljoen 'Shades of Nature' Floriade Almere

In opdracht van de Almeerse WolUnie heeft Arc2 architecten voor de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022 in Almere een bijzonder ontwerp gemaakt voor een circulair en remontabel paviljoen: 'Shades of Nature'. Het paviljoen geeft de bezoeker op laboratoriumachtige wijze inzicht in het natuurlijke kleuringsproces van wol. In karakteristieke glazen cilinders in de zuidgevel wordt lokale wol op een langzame en natuurlijke manier gekleurd door plantenextract onder invloed van direct zonlicht. Gedurende de looptijd van de Floriade ontwikkelen de kleuren zich waarbij de compositie van de containers naar een zonsondergang verwijst: 'Colours of the Sun'. 
De benodigde planten voor het maakproces worden buiten het paviljoen zelfvoorzienend op eigen terrein geteeld. In het interieur van het paviljoen ontstaat een zen-plek, waarbij men kan genieten van het natuurlijke licht- en kleurenspel omgeven door biobased materialen. De binnenzijde van de dichte gevel krijgt een bekleding van wol en restmaterialen waaronder vilt. De buitenbekleding van de noordwand wijst op de verspillende kanten van de textielindustrie en hoe wij ermee omgaan. Repen niet langer gebruikt textiel worden hier aan weer en wind blootgesteld.
Voor de opbouw van het paviljoen wordt gebruik gemaakt van een zichtbare houtconstructie met droge montage. Na de expo kan het object op eenvoudige wijze worden afgebroken en elders worden opgebouwd. 

 

Kleurstof van de eigen verfplanten-akker

De zonnestralen die door de wand van het Wolunie-paviljoen schijnen, vormen een opvallend kleurenspel op de houten vloer: gele, oranje, groene en paarse strepen. De wand bestaat uit 750 transparante glazen flessen met daarin verschillend gekleurde vloeistoffen. De oplettende kijker zal zien dat in een aantal flessen ook gebreide mini-schaapjes zitten. “Sommige mensen vinden het er een beetje raar uitzien, alsof het embryo’s zijn”, zegt textielkunstenaar Bertina Slettenhaar lachend. In samenwerking met de Almeerse Wol-unie wilde Slettenhaar mensen ervan bewust maken dat je textiel ook op een duurzame, niet-chemische manier kunt kleuren. “Met de flessenwand laat ik een kleurenexplosie zien en daarmee de kracht van de planten.” De Wolunie kleurt wol met kleurstoffen die worden gemaakt uit planten van de eigen verfplanten-akker. Op deze akker, 800 vierkante meter groot, groeien verschillende bloemen. “Zo gebruiken we de plantensoort de wouw om de kleur geel te maken. Voor blauw gebruiken we wede. “Bij het kleuren van wol met natuurlijke kleurstof wordt de wol meestal samen met de kleurstof verhit: na een uur is de kleur dan ingetrokken. Bij dit ‘sun dye’ proces duurt het wat langer. De zonnestralen die door de flessen schijnen, creëren warmte, die ervoor zorgt dat de kleurstof de wol intrekt. Dit proces duurt ongeveer een maand. De kleur beklijft beter naarmate de wol er langer in zit”, legt Slettenhaar uit. “Nu de zonkracht nog niet op volle sterkte is, laten we de wol gewoon tot het einde van de Floriade in de flessen zitten. Een ding is zeker: er gaat een witte kudde schaapjes in en een komt een gekleurde kudde uit.”

 

Gerelateerde Projecten