• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

SpiralTower KAF Almere

Circulair en remontabel ontwerp uitkijktoren

Arc2 architectuur kreeg de opdracht ter gelegenheid van de feestelijke heropening van Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) een tijdelijk object te ontwerpen die de Esplanade voor het gebouw zou verlevendigen en bezoekers uitnodigd tot een fysieke activiteit. Hiervoor is een tijdelijke uitkijktoren, de SpiralTower, ontworpen.
De toren is circulair en remontabel ontworpen en op eenvoudige wijze opgebouwd met hergebruikte pallets uit hout, een biobased bouwmateriaal. Hiermee vormt de SpiralTower een opvallend contrast met de strakke moderne high-tech gebouwen in het stadshart van Almere die voornamelijk bestaan uit beton, staal en glas.


Panoramaplateau biedt weids uitzicht over Weerwater

De SpiralTower is overdag toegankelijk voor het publiek. De bezoeker komt naar binnen via een entreepoort in de voet van de toren. In het hart van de bijna tien meter hoge toren bevindt zich een spiraaltrap die vanaf het maaiveld in 60 treden naar boven stijgt. Vanaf het panoramaplateau is er een weids uitzicht over het Weerwater waar in de verte ook het eiland te zien is waar de Floriade in 2022 zal gaan plaats vinden. 's Nachts is de toren niet toegankelijk, maar wel verlicht.

Modulaire opbouw 

De toren is door de modulaire opbouw zowel demontabel als remontabel en verplaatsbaar naar verschillende locaties. De fundering bestaat uit betonnen stelcon-platen die op een zandbed liggen. De toegepaste hergebruikte pallets (Europallets) zijn per laag in halfsteensverband gestapeld en in verticale richting bij elkaar getrokken door stalen staven om de constructieve stabiliteit te waarborgen. De staven zijn verankerd in de stelcon-platen. De trap loopt binnenin de cirkelvormige plattegrond in een spiraal naar boven en wordt gevormd door pallets die deels in de buitenschil hangen en deels worden ondersteund door houten kolommen in het midden van de toren. De plint van de toren is ingepakt met brandwerende transparante golfplaten om te voorkomen dat er brand gesticht kan worden en men er van de buitenzijde kan opklimmen. De doorvalbeveiliging is verzorgd door het toepassen van netten die zijn geproduceerd van restpartijen. De traptreden zijn afgetimmerd met betonplex. 

Circulair en remontabel bouwen

De toren is in meerdere opzichten een voorbeeld voor circulair en remontabel bouwen: hout is een biobased en hergroeibaar materiaal en door het toepassen van modulaire bouwstenen van hergebruikte materialen (pallets, stelconplaten, balken en netten) kan de toren worden gedemonteerd en naar een andere locatie worden verplaatst. Na de locatie in het stadhart van Almere komt de toren te staan in het recreatiegebied dat wordt ontwikkeld op de voormalige stortlocatie Braambergen naast stadslandgoed de Kemphaan. Verder is de toren ook letterlijk circulair door de ronde plattegrond van het bouwwerk. 

Spiraalvormige LED lijnverlichting

In de avond is de toren van binnenuit verlicht door middel van een LED lijnverlichting in de twee kleuren van het KAF: groen en blauw. De lichtlijnen lopen mee met de spiraaltrap en maken van de toren een kleurige lampion. Als de bezoekers van het KAF na een voorstelling naar buiten komen wordt het plein van de Esplanade fraai verlicht door de SpiralTower. 

MVO Co-creatie: een leer-en werkproject 

Onder supervisie van Arc2 architectuur is de SpiralTower in een MVO co-creatie doorontwikkeld. Studenten van diverse onderwijsinstellingen hebben een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en realisatie van het project. Een eerste maquette werd gemaakt door een VWO-leerling. De toren is bouwkundig uitgewerkt door twee studenten van Hogeschool Windesheim en vervolgens onder begeleiding van aannemer van Wijnen gebouwd door leerlingen van ROC Lelystad en ROC Almere.
De constructie van de SpiralTower is in opzet eenvoudig en makkelijk afleesbaar en daardoor goed te doorgronden voor een leek. We hopen hiermee nieuwe generaties te enthousiasmeren voor een carriere in de bouw! 

Het project is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van Het Almere Fonds.
 

Gerelateerde Projecten